Útvonalak, tippek

Kedves Utazó!

Itt folyamatos feltöltés mellett, olyan célpontokat, élményeket szeretnénk megjeleníteni ahol, vagy mi, vagy bérlőink jártak és szívvel ajánlják a kalandvágyó társaiknak, hogy kedvükre ötletet meríthessenek belőle. 
Javasolunk megállásra, megpihenésre kempingeket és egyszerűbb lakóautó parkolókat is, de az is előfordult, hogy az autópályán a benzinkút mellett horgonyoztunk le pár órára, hogy éjszakai pihenőt vegyünk.
Országok Európában, ahol engedélyezett közterületen a lakóautóval a parkolás, éjszakázás:
Ausztria, Csehország, Dánia, Franciaország, Németország, Norvégia, Olaszország, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Törökország
Ezek megválasztása mindig az Ön elgondolásán múlik, hogy több napot kíván e eltölteni egy komoly infrastruktúrával, kiszolgáló egységekkel ellátott kempingben, vagy csak utazását megszakítja egy emlékezetes városlátogatásra és ehhez egy parkolóban tölti az estét a lakóautó kínálta kényelemben.

Ajánlott weblapok

 

Lakóautó parkolók Európában és a világon:
www.campercontact.com

 

Európai kempingek:
hu.camping.info

Célpontok

Szlovénia

Olaszország

Horvátország

Görögország

Ausztria

Franciaország

Spanyolország

Portugália

Svájc

Németország

Csehország

Hollandia

Belgium

Anglia

Svédország

 
 

 

SZLOVÉNIA

 

PORTOROS

Obala, Portorož, Szlovénia

A sétányon éttermek, fagyizók, üzletek sorakoznak,

mögöttük a parti rész homokos, rengeteg napernyővel…

PIRAN

PIRAN

6330 Piran – Pirano, Szlovénia
Gyönyörű tér a város patináns házaival és a tengerrel övezve.
Este különösen érdemes felkeresni a szépen kivilágított közösségi teret.

KEMPING PORTOROS
Camp Lucija Seča 204, 6320 Portorož-Portorose, Szlovénia +386 5 690 60 00
PORTOROS KEMPING

Javasolt kemping: Camp Lucia
Csillagok: ⭐⭐⭐

Távolság: 650 km

Utazási idő: 6-7 óra

BLED

Nagyon szép hangulatos hely, teli vidámsággal és élményekkel ! A tavat körbe lehet sétálni vagy bringázni. Érdemes csónakot bérelni és beevezni a tó közepén lévő kis szigetre. Nyáron a vize kellemesen hűs a fürdéshez.

BLED KEMPING
Kidričeva cesta 10c, 4260 Bled, Szlovénia
BLED KEMPING

Csillagok: ⭐⭐⭐⭐

Távolság: 511 km

Utazási idő: 5-6 óra

 

 

OLASZORSZÁG

 

Olaszországot valamennyien ismerjük, talán a legtöbb túristalátványosságot megnéztük, vagy süttettük magunkat a végeláthatatlannak tűnő aranypartokon. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy kerüljük Velencét, a Firenzei Dómot, és eszünkbe se jusson a Piazza Navonán korzózni, csak annyit javasolok, hogy a lakóautós utazás sokkal mélyebb betekintést tesz lehetővé az olasz csizma eldugottabb gyöngyszemeibe és ezt hasznáják ki.

Grado-Velence-Firenze-Greve in Chianti-Siena-Orvieto-Róma-Sabaudia-Pompei-Terni-Perugia-San Marino-Ferrara a főbb megállóhelyek.

Az alábbi link segít megtalálni a kellemes, minőségi kempingeket Olaszországban.

https://www.vacansoleil.hu/

GRADO
A népszerű üdülőhelyen való nyaralás többet kínál, mint csupán fürdést, és napozást. Csodás, mediterrán hangulatú óvárosának varázsa lebilincselő: a festői, kanyargós utcákon, csodálatos, ódon épületek között megtett séták nagy élményt nyújtanak. Az óváros számos varázslatos kis éttermekkel, és borozókkal is várja az utazókat, így varázslatos környezetben lehet ízletes olasz ételeket kóstolgatni, vagy zamatos borokat kortyolgatni. Gradot gyakran nevezik “kis Velencének”, hiszen az óvárosban barangolva az embert hasonló hangulat fogja el, emellett hívják L’Isola del Sole-nak, azaz a napfényes szigetnek is.

GRADO CARAVAN PARKING
GRADO LAKOAUTO PARKOLO

A kifejezetten lakóautók fogadására fenntartott parkolóhely a nap 24 órájában, 12 hónap minden napján nyitva van. 4-16 euró napi áron, vízvételi, szennyvíz leengedési, kémiai toilet ürítési és villanyvételi lehetőséggel. A centrumtól mindössze 2,5 km a tengertől 500 méterre van.

A környéken több 4 csillagos, szép, jólfelszerelt kemping is található.

Javasolt lakóautó parkoló
Távolság: 590 km

Utazási idő: 6-7 óra

Szolgáltatás: áram, víz, leeresztés

Napidíj: 16 euró

VELENCE
Velencét nem kell bemutatni senkinek, elég csak visszagondolnunk egy pillanatra és mindenkiben elővillan az a romantikus fátyol érintése, amit a Szent Márk teret körülvevő ódon paloták és az ezer hiddal összekötött utcácskák borítottak ránk.

VELENCE

Camping Village Marina di Venezia
Via Montello 6, 30013 Cavallino

Ezt a kempinget igazi nyaralásra ajánljuk, végcélnak, minden tekintetben megfelel a legmagasabb igényeknek, medencékkel, éttermekkel, szórakozási lehetőségekkel.

Javasolt kemping: Camping Village Marina di Venezia
Csillagok: ⭐⭐⭐⭐⭐

Távolság: 720 km

Utazási idő: 7-8 óra

VELENCE LAKÓAUTÓ PARKOLÓ
Via Lungomare Dante Alighieri 19A, 30013 Punta Sabbioni, Italy
Tel.: +390415301564 | Email: info@albateo.it

Javasolt lakóautó parkoló
Távolság: 730 km

Utazási idő: 7-8 óra

Szolgáltatás: áram, víz, leeresztés

Napidíj: 23-32 euró

CINQUE TERRE
A hatalmas sziklák, a kék tenger, és a sok színes házikó, amik úgy festenek, mintha kinőttek volna a sziklákból. A tengert, ami olyan égszínkék, mint amilyet az üdvözlőlapokon lehet látni, szinte természetellenes. Nem lehet szavakkal kifejezni mennyire gyönyörű!

Az hinné az ember, hogy ide egy hatalmas lakóautóval öngyilkosság megpróbálni eljutni, a parkolás egy Fiat Cinque Centoval is szinte lehetetlen, de ha megnézi az alábbi ikon megtalálja a kitűnő lakóautó parkolót.

CHINQUE TERRE LAKÓAUTÓ PARKOLÓ

Javasolt lakóautó parkoló
Távolság: 950 km

Utazási idő: 11-12 óra

Szolgáltatás: áram, víz, leeresztés

Napidíj: 15-32 euró

LAGO DI GARDA

Nem hiába mondta Goethe a Garda-tóról, hogy a természet csodája. Mikor jó pár évvel ezelőtt először jártam ott, már akkor beleszerettem, amikor az autópályáról lefordulva végiggurultunk a tó mellett. A napfény vidáman játszott a kék tótükrön és a hullámokat meglovagolni vágyó szörfösök neoprénruháján, utunkat pedig hangulatos olasz városkák, égbe nyúló ciprusok, árnyas pálmaligetek és megmászni való sziklák keresztezték.

Camping Al Porto
Csillagok: ⭐⭐⭐⭐

Távolság: 850 km

Utazási idő: 9-10 óra

Lago Maggiore
A Lago Maggiore látnivalói: Ha viszonylag olcsó, tartalmas és akár egy nap alatt megjárható helyre szeretnél menni, a Lago Maggiore az egyik remek lehetőség!

A Lago Maggiore Olaszország leghosszabb tava és kilenc kisebb-nagyobb sziget található rajta.
Stresa környékén (Stresa és Verbania között) vannak a Borromei-szigetek.
Ezek az Isola Bella, Isola Madre, Isola dei Pescatori (Isola Superiore) és Isola di San Giovanni, utóbbi tényleg nagyon pici.
Stresából indul sok hajó a Lago Maggiore-n lévő apró szigetekre, amik viteldíja sok dologtól függ, de 10 euró körül van oda-vissza.

Camper Parking Area – Germantown

Távolság: 1039 km

Utazási idő: 11-12 óra

Szolgáltatás: áram, víz, leeresztés

Napidíj: 20-30 euró

COMÓI TÓ
Como, vagy inkább a mellette fekvő tó neve sokaknak talán onnan lehet ismerős, hogy George Clooneynak van arrafelé egy villája a parton, ahol fél Hollywood vendégeskedett már. A filmsztár nem véletlenül büszke birtokára, hiszen a Comó-i tó és környéke Észak-Olaszország egyik legszebb vidéke, amibe nagyon könnyű beleszeretni. Ez történt velünk is, hiszen nemrég volt szerencsénk Comóban járni, ami tényleg olyan hatással van az emberre, hogy legszívesebben örökre ottmaradna. Ha Milánóban járunk 1 napra érdemes ide kirándulni.

Area Comunale Camper parking Comó
Comó lakóautó parkoló

Távolság: 991 km

Utazási idő: 11-12 óra

Szolgáltatás: áram, víz, leeresztés

Napidíj: 20 euró

MILANO

Milánó nem tipikusan olasz város. Látszik, hogy az elmúlt évszázadok során több ország részét képezte, mind itt hagytak a saját kultúrájából valamicskét, ill. itt is sokan letelepedtek az elmúlt 30 évben. Másfelől nem egy London, Amszterdam vagy Athén, itt élhető a város, és a válság beköszönte után minden még békésebb lett. Aki először utazik ide, annak a pizzeria éttermek megfizethető árai egyaránt azt mutathatják, hogy ez egy élhető város. Ide utazni augusztuson kívül ajánlott, akkor a meleg elől a tengerpartra vagy a hegyekbe menekülnek az itteniek is.

MILANO LAKÓAUTÓ PARKOLÓ
New Park Milano (sitecode: 7236)

SZICILA

Szicíliában az a jó, hogy nagyon változatos. Minden városnak, amit láttunk, más-más karaktere volt. Így aztán valamelyik biztosan bejön az oda utazónak. Nekünk a legjobban első állomásunk, Siracusa tetszett, ahol akár hosszabb időt is el lehetne tölteni. Egyrészt a görögök által Kr. e. 734 és 733 között alapított városban bőven akad látnivaló az ókori színháztól az Ortygia-sziget lenyűgöző épületeiig. Másrészt az egész város emberi léptékű, gyalog is könnyen bejárható. Harmadrészt könnyű nem turistás helyeket is találni, következésképp viszonylag olcsó.

Számos csodálatos kempinget és lakóautó parkolót találunk, ezek egyikében javasolt a parkolás, nagyon kell ügyelni, hogy ne hagyjuk őrizetlenül a lakóautót, inkább fizessünk a parkolásért, ahol távol tartják a “kéretlen kiváncsiskodókat”, akik sok kárt és bosszúságot okozhatnak.

Elvileg nem nagyon lehet és az Olaszországról szóló közbiztonsági hírek sem nagyon biztatnak a kempingen kívűli éjszakázásra. Még a tengerpartokon se nagyon láttunk helyieket, akik Olaszország más részein gyakran kiállnak, -általában a hétvégeken, – egy-két éjszakára. A katalógus szerint szép számmal van viszont lakóautó parkoló, ahol többnyire valamilyen szolgáltatás (víz, leürítés, esetleg villany vagy WC) is rendelkezésre áll gyakran a kempingek kedvezményes előszezoni áraitól nem sokkal eltérő díj fejében.

A lakóautóval járó túristáknak Szicilia régi kedvelt célpontja. Minden ismert lakóautós nemzet, még az igen csak távoli Nagy-Britannia is szép számmal képviselteti magát a szigeten, de túlsúlyban a németek és hollandok vannak. A helyiek, elsősorban hétvégéken és a főszezonban (július-augusztus) jelennek meg szép számmal.

Kompjáratok Sziciliába: Villa San Giovanni – Messina
Sziciliát alapvetően két módon lehet megközelíteni. Az egyik lehetőség közel 2000 kilóméteres autózás után Villa San Giovanniból vagy Reggio di Calabria-ból fél órás kompolással (lakóautó méretek szerint 350-550 €) átkelni Messina-ba, vagy megközelíthetjük 10-23 órás kompolással több olasz kikötőből. Szóba jöhet Genoa, Livorno, Salerno, Nápoly, de Budapesttől ilyenkor is számolni kell 1000-1500 kilóméteres autózással. Villa San Giovanni-ból folyamatosan indulnak kompok, a menetrend előzetes tanulmányozására, vagy jegy elővételre a lakóautó miatt van szükség. A ritkán járó hosszabb vonalakon feltétlenül indokolt az előzetes tájékozódás, sőt a helyfoglalás is.

 
 
 

 

HORVÁTORSZÁG

 

Feltöltés alatt

 

 

GÖRÖGORSZÁG

 

Feltöltés alatt

 

 

AUSZTIRA

 

Feltöltés alatt

 

 

FRANCIAORSZÁG

 

Feltöltés alatt

 

 

SPANYOLORSZÁG

 

Feltöltés alatt

 

 

PORTUGÁLIA

 

Feltöltés alatt

 

 

SVÁJC

 

Feltöltés alatt

 

 

NÉMETORSZÁG

 

Feltöltés alatt

 

 

CSEHORSZÁG

 

Feltöltés alatt

 

 

HOLLANDIA

 

Feltöltés alatt

 

 

BELGIUM

 

Feltöltés alatt

 

 

ANGLIA

 

Feltöltés alatt

 

 

SVÉDORSZÁG

 

Feltöltés alatt

 
Májusban 5+1 és júniusban 6+1 a megmaradt helyekre 1 nap ingyenes!
+